ALAPOK 

Mit értünk FinTech alatt?

A FinTech szó az angol „Financial Technology” kifejezésből származik, ami szó szerint pénzügyi technológiákat jelent, és utalhat digitális pénzügyi szolgáltatóra, amely a hagyományos pénzügyi szolgáltatókhoz (pl. bankokhoz) képest a legújabb technológiákat használja innovatív, magas ügyfélélményt biztosító pénzügyi szolgáltatások nyújtására, illetve egyaránt utalhat új szoftverre, informatikai rendszerre, megoldásra is a pénzügyi szolgáltatások területén. Tehát a pénzügyi rendszer különböző részeit érintő technológiai innovációkat hívjuk gyűjtőnéven FinTech-innovációknak. A megújításban részt vevő kezdő vállalkozásokat pedig FinTech-startupoknak.

 

a főszereplők

Megoldások és kidolgozóik

A FinTech startupok a pénzügyi szektor számos területén próbálnak meg új megoldásokkal a piacra lépni. Legyen szó pénzforgalmi szolgáltatásokról, vagyonkezelésről, vagy akár biztosításokról, számos cég dolgozik azon, hogy megváltoztassák, átalakítsák, illetve felforgassák a pénzhez köthető mindennapi tevékenységeinket. Ráadásul ennek nyertesei mi, az ügyfelek leszünk, hisz egy célja van az összes próbálkozásnak: az ügyfélélmény növelése.

ügyfelek

Az innovációk címzettjei

Mindennapi életünk során megszoktuk már, hogy az internet segítségével bármikor kapcsolatba léphetünk a világ másik végén élő ismerőseinkkel, pár kattintással vásárolhatunk akár nagy értékű tárgyakat, szolgáltatásokat. Elvárhatjuk hát, hogy pénzügyeinket is modern módon, applikációk, botok segítségével intézhessük, másodpercek alatt. Ezek a XXI. századi ügyfelek a FinTech megoldások célpontjai. Mi, mindannyian, akik ezeket a modern eszközöket készség szinten használjuk.

szabályozás

Az állam szerepe

Az innováció általában a szabályozás előtt jár minden esetben, és feszegeti annak határait. Amikor az ügyfelek pénzéről van azonban szó, elengedhetetlen, hogy a megbízhatóságot a szabályozási háttér biztosítsa. A törvényalkotónak azonban nincs könnyű dolga, ha úgy szeretné ezt a biztonságot megteremteni, hogy közben nem gátolja az innovatív megoldásokat. A FinTech innovációk azonban részben attól pörögtek fel az elmúlt időszakban, mert szerencsére a szabályozó támogatja az innovációt, és lépéskényszerbe hozta a hagyományos szereplőket is.

HÍREK A FINTECH VILÁGÁBÓL 

Friss írások a jövő pénzügyi szolgáltatásairól

Legfrissebb bejegyzéseink

Könyvrendelés

Kész a pénz?

Minden, amit a FinTechről tudni kell, és érdemes

Szeretnéd megérteni miről is szólnak a pénzügyi innovációk? Hogy milyen területeken jelennek meg új megoldások? Látni akarod, hogy milyen szabályok azok, amikre a FinTech vállalkozásoknak is oda kell figyelni? 

Olvasd el a könyvet, ami ezeket a témákat járja körül!

KÉRDÉSED VAN?

Írj nekünk!

Felkeltette a figyelmed az egyik bejegyzésünk? Kérdésed van a könyvvel kapcsolatban? Ne tartsd magadban! Írj nekünk, és szívesen válaszolunk.

Pin It on Pinterest