Ha ma valaki pénzügyi innovációra adja a fejét, az a technológiák megfelelő alkalmazásán, a piaci igényekre való teljeskörű, és minél inkább megfelelő válaszok megtalálásán túl még egy területtel kénytelen talán az elvárhatónál is többet foglalkozni. Ez pedig a jog- és szabályozás útvesztője.

Nem véletlen mondták korábban a bankok és biztosítók vezetői, hogy a pénzügyi szektor legnagyobb védelmét pont a szabályozó nyújtja, azáltal, hogy sokrétű, és összetett, sokszor ráadásul elmaradott törvényeknek kell megfelelniük a szereplőknek. Egy startup tehát akkor tud belépni a pénzügyi innovációjával a piacra, és akkor tud borsot törni a hagyományos szereplők orra alá, ha megfelel ezeknek a bonyolult és szövevényes szabályoknak. Az elmúlt években azonban itt is történtek változások.

Az állam, mint szabályozó egyre inkább próbálja segíteni az innovációt, hogy a verseny élénkülhessen a szereplők között. A Magyar Nemzeti Bank, mint a pénzügyi rendszer felügyelő szerve új eszközök és szolgáltatások bevezetését kezdeményezte korábban, amivel lehetővé válik hazánkban is a dinamikusabb, hatékonyabb innováció.

Pin It on Pinterest

Share This