A FinTech nem csak a jelenről és a jövőről szól, hanem ha kicsit visszatekintünk az időben, akkor jelentős múltja is van. A történelmi kitekintést a könyvben Douglas W. Arner, János Barberis, és Ross P. Buckley „FinTech és Regtech dióhéjban, valamint a sandbox környezetben megfigyelhető jövőkép”[1] c. kiadványára támaszkodva vizsgáltuk meg.

A szabályozói és műszaki fejlesztések olyan mértékben és módon változtatják meg a pénzügyi piacokat, szolgáltatásokat és intézményeket, ahogy az a 2008-as világméretű pénzügyi válság előtt teljesen elképzelhetetlen lett volna.

A FinTech fejlődésében három különálló szakaszt különböztethetünk meg. Az első szakasz, amelyet FinTech 1.0-kén szoktunk említeni, az első transzatlanti távírókábel lefektetésétől a világméretű telex hálózat kialakulásáig tart. Ez a szakasz a technológia és a pénzügy régóta fennálló kölcsönhatásról tanúskodik.

A második szakasz, FinTech 2.0, magába foglalja a gazdasági világválság előtti időszakot, amely időszakban meghatározó volt a hagyományos pénzügyi szolgáltatások digitalizálása, amely az első ATM pénzkiadó automatával kezdődött és az e-bankolásban érte el a csúcspontját. A pénzügyi válság óta a technológiai fejlődés gyorsasága, a startupok elszaporodása és a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó IT társaságok megjelenése jellemezte a FinTech 3.0 korát.

[1] https://www.cfainstitute.org/research/foundation/2017/FinTech-and-regtech-in-a-nutshell-and-the-future-in-a-sandbox

 

Pin It on Pinterest

Share This